Kurk: een bloemlezing


29 november 2006


Om te beginnen zullen de verschillende nadelen besproken worden van de natuurkurk.

  • Een wijnfles afgesloten door natuurkurk dient zodanig bewaard te worden dat de wijn de kurk vochtig houdt. Wanneer dit niet gebeurt droogt de kurk op en zal zuurstof de fles binnentrekken wat zal leiden tot oxidatie van de wijn.
  • Door de steeds groter wordende wijnproductie in de wereld kan de kurkindustie de vraag niet bijhouden en wordt de kwaliteit van de kurk minder.
  • De natuurkurk wordt door alle maatregelen die tegen TCA moeten worden getroffen een steeds duurdere afsluiting van de fles.

Nu zullen de alternatieven voor de afsluiting van een wijnfles besproken worden. Per alternatief zullen de voor- en nadelen besproken worden.

  • De kroonkurk heeft niet de nadelen die natuurkurk heeft op het gebied van contaminatie met TCA. Ook spreekt het voor zich dat een wijnfles afgesloten door een kroonkurk niet noodzakelijk liggend opgeslagen hoeft te worden. Wel ken er lekkage optreden door mechanische beschadiging tijdens transport en opslag. Hierdoor verdwijnt de luchtdichte afsluiting.
  • De schroefdop heeft als wijnafsluiter de afgelopen jaren steeds meer aan populariteit gewonnen. Vanzelfsprekend is er bij de schroefdop geen spraken van TCA. Ook is het niet noodzakelijk om de wijnfles horizontaal te bewaren. Toch heeft de schroefdop ook verschillende nadelen ten opzichte van andere afsluitmogelijkheden. Zo is de schroefdop, net als de kroonkurk, kwetsbaar bij grootschalig transport en opslag. De schroefdopkan zodanig beschadigd raken dat de fles niet luchtdicht afgesloten is.

De verschillende voor- en nadelen op een rijtje gezet hebbende zou men tot de conclusie kunnen komen dat de natuurkurk wellicht aan vervanging toe is als flesafsluiter. Echter, de oenologie is geen exacte wetenschap, er spelen niet alleen objectieve beweegredenen mee in de besluitvorming omtrent de afsluiting van de wijnfles. De consumptie van wijn is in grote mate een gevoelskwestie. Persoonlijk kom ik dan ook tot de volgende conclusie: